Lees hier ons artikel met Jaap van Ham in Misset Horeca

Terras markiezen

Er is zonwering en er is zonwering. Tussen die twee zit een wereld van verschil. Moderne, strakke terrasschermen zijn namelijk niet te vergelijken met authentieke, bolvormige terras markiezen. Hoewel de terras markiezen al vele decennia meegaan, blijven ze nog steeds populair. En dat is niet verwonderlijk, want terras markiezen hebben veel te bieden.

Terras markiezen stellen esthetiek voorop

Bij veel zonweringen staat de functionele kant ervan, zon weren, voorop. Bij terras markiezen is dat anders. Hier speelt esthetiek de hoofdrol. Terras markiezen voegen namelijk karakter toe aan uw horecapand. U wilt ze niet zo goed mogelijk wegstoppen om het aangezicht van de gevel niet teniet te doen, maar wilt ze juist zo goed mogelijk zichtbaar maken omdat ze de gevel verfraaien.

Wat zijn terras markiezen precies?

Terras markiezen zijn zonneschermen aan de gevel. Kenmerkend voor terras markiezen is de bolle vorm waarin het doek hangt en de dichte zijkanten. Daaronder zit een frame van minimaal vier stevige spijlen. De spijlen zijn aan de onderkant met elkaar verbonden en klappen, wanneer de terras markiezen worden uitgevouwen, aan de bovenkant uit. Op de standaard terras markiezen zijn in de loop der tijd nog enkele varianten gekomen: het pet- en klapmodel. Bij deze varianten ontstaat er iets meer ruimte tussen het frame en de gevel, waardoor de markiezen ook geschikt zijn voor bijvoorbeeld boven openslaande deuren.

Terras markiezen bedienen

Hoewel de terras markiezen al een ‘oud’ model zijn in vergelijking met bijvoorbeeld schaararmschermen, is deze vorm van zonwering wel met zijn tijd meegegaan. Waar men bijvoorbeeld vroeger de terras markiezen met de hand moest bedienen, zijn er nu ook verschillende geautomatiseerde bedieningsmethoden beschikbaar.

  • Openen/sluiten met schakelaar

Terras markiezen zijn te bedienen met een elektrische schakelaar aan de wand of via een afstandsbediening.

  • Openen/sluiten met een app

Er zijn tegenwoordig ook apps beschikbaar waarmee u via uw smartphone uw terras markiezen kunt bedienen. Ook op afstand.

  • Openen/sluiten met sensoren

Wilt u dat de terras markiezen vanzelf openen en sluiten op basis van de weersomstandigheden? Dat kan ook. Met slimme sensoren gaan terras markiezen vanzelf open bij zonnige omstandigheden en sluiten ze bij bijvoorbeeld te harde wind.

Terras markiezen & het doek

Qua doek zijn terras markiezen gelukkig ook geëvolueerd. Er zijn verschillende polyester en acryl doeken beschikbaar met goede vuilafstotende en UV-werende eigenschappen. Ze zijn er in allerlei maten en kleuren. Vaak in het originele streepmotief, maar voor een wat modernere aanblik ook in effen kleuren beschikbaar. Zo kunnen terras markiezen heel goed aangepast worden aan uw huisstijl. Let wel op: wanneer uw huisstijl donkere kleuren bevat, kan het warm worden onder de terras markiezen. De donkere kleur trekt warmte aan en langszij komt er immers geen wind die de warmte wegblaast.

Voordelen van terras markiezen

  • Terras markiezen voegen karakter toe aan uw horecapand
  • Terras markiezen zijn zeer windbestendig
  • Terras markiezen bieden optimale zonwering dankzij de dichte zijkant

Aandachtspunten van terras markiezen

  • De bovenkant van de terras markiezen vangt meer vuil op dan andere zonweringen
  • Terras markiezen kunnen in sommige gevallen de doorloop beperken
  • Relatief gezien zijn terras markiezen prijzig

Terras markiezen voor uw horecapand

Zijn terras markiezen wellicht iets voor uw horecapand? Kom eens bij ons langs of maak een afspraak om de mogelijkheden te bespreken. We adviseren u graag.

Neem contact op

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.