Werkwijze

Windbestendige parasol

Parasols maken uw terras uitnodigend, gezellig en extra zomers. Ze zijn bovendien een mooi verlengde van uw horecazaak. Maar ons winderige kustland kan nog best voor wat uitdaging zorgen. Gelukkig is daar dan de windbestendige parasol. De parasol die zich letterlijk en figuurlijk niet zomaar omver laat blazen.

Windbestendige parasol. Daarom!

Wie heeft ze niet al eens voorbij zien komen: parasols rollend over het strand of terras? Als horeca-eigenaar moet u er niet aan denken dat dit uw parasol zou zijn. Los van de schade aan de parasol is het vooral het gevaar voor omstanders dat u wilt voorkomen.

Parasol windbestendig, hoe dan?

Maar wat maat een parasol windbestendig? Hoe weet u dat u de juiste keuze in parasols maakt? Vanzelfsprekend adviseren we u daar bij Promat-IGC graag over. Hieronder delen we alvast wat achtergrondinformatie.

Windbestendige parasol & de voet

De voet van een parasol bepaalt voor een groot deel of de parasol windbestendigis. Zo zal een kleine, met water opvulbare parasolvoet weinig weerstand bieden, maar een grote, granieten voet al een stuk meer. Er bestaan ook verzonken parasolvoeten, die geïntegreerd worden in het terras. Deze bieden vanzelfsprekend de meeste windbestendigheid.  

Windbestendige parasol & het doek

De vorm en de stand van het doek zijn ook bepalend voor de windbestendigheid van een parasol. Een strak, horizontaal doek vangt minder wind dan een doek dat schuin omhoog gericht is. Ook is er de parasol met het zwevende doek. Dit kan deels meebewegen met windvlagen.

Windbestendige parasol & het frame

Parasols kennen bovendien verschillende soorten frames, wat ze in meer of mindere mate windbestendige parasols maakt.

  • Stokparasol als windbestendige parasol

Zo heeft de stokparasol een recht frame in het midden van de parasol, eventueel met de mogelijkheid om bovenin een knik te maken. Vooral wanneer het parasoldoek niet horizontaal maar omhoog staat, vangt hij veel wind en is het lastig voor de parasolvoet om de druk van de wind op te vangen. Met een flinke parasolvoet lukt het wel, maar dit neemt extra plek midden op uw terras in beslag. Een verzonken voet biedt wel een goede oplossing. Het enige nadeel is, dat u de parasol niet kan verplaatsen.

  • Zweefparasol als windbestendige parasol

Bij een zweefparasol zit het frame aan de buitenkant van het doek. Omdat dit een minder centraal punt is, valt te verwachten de zweefparasol een minder windbestendige parasol is. De voet moet dit compenseren. Daarom ziet u bij zweefparasols vaak een stevig frame en een grote parasolvoet. Omdat de voet aan de buitenrand van het terras kan worden geplaatst, is dat minder storend dan bij een stokparasol.

Test parasol op windbestendigheid

Veel fabrikanten testen hun parasols op windbestendigheid. Hieruit wordt een advies gegeven welke windsnelheden uw parasol kan weerstaan. 4 Beaufort bijvoorbeeld, wat overeenkomst met 20-28 km/u, of 5 Beaufort (29-38 km/u). In uitzonderlijke gevallen is een parasol windbestendig tot zelfs 6 Beaufort (39-49 km/u).

Parasol windbestendig genoeg voor uw omgeving?

Welke parasol windbestendig genoeg is voor uw horecaterras, is mede afhankelijk van de omgeving waarbinnen uw terras gelegen is. Ligt uw terras aan de boulevard van het Noodzeestrand of juist verscholen in een bosrijke of stedelijke omgeving? Daarin zit flink wat verschil als het om wind gaat en dus beïnvloed het de keuze voor welke windbestendige parasol u het beste kunt kiezen.

Maatwerk parasols voor uw horecaterras

Promat-IGC helpt u graag de juiste keuzes voor uw specifieke terras te maken en zorgt voor maatwerk parasols voor uw horecaterras. Kom langs of neem contact met ons op om de mogelijkheden te bespreken.

Neem contact op

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.