Lees hier ons artikel met Jaap van Ham in Misset Horeca

7 aandachtspunten bij de inrichting van uw overkapping

U wilt uw terras zo aantrekkelijk mogelijk aankleden en het uw gasten zo goed mogelijk naar de zin maken. Met een terrasoverkapping komt u al een heel eind. Maar dan bent u er natuurlijk nog niet. Wat nog rest is: inrichting overkapping. Aan de slag dus. Maar waar moet u bij de inrichting van uw overkapping allemaal rekening mee houden? We geven u 7 aandachtspunten mee. 

Inrichting overkapping & 1. Wind

Onder uw overkapping zitten uw gasten beschut tegen alles wat van bovenaf komt, maar niet van de wind die langszij de kop op kan steken. Denk bij inrichting overkapping dus ook na over eventuele afscherming van de zijkanten van het terras. Hier bestaan speciale windschermen voor. Ze zijn verkrijgbaar in allerlei soorten, maten en materialen. Er zijn vaste windschermen, die permanent langs de randen van uw overkapping kunt laten plaatsen. Maar er zijn ook verrijdbare windschermen die u kunt verplaatsen als de omstandigheden daarom vragen.

Inrichting overkapping & 2. Neerslag

Dankzij uw overkapping zitten uw gasten voor een groot deel beschut tegen neerslag zoals regen. Toch komt de regen langszij vaak nog wel op de tafeltjes en stoelen aan de randen van de overkapping neer. Geen pretje voor de gasten die hier van uw hapje en drankje zitten te genieten. Denk bij inrichting overkapping dan eens aan hoge windschermen. Ze bieden vaak een goede oplossing.

Inrichting overkapping & 3. Openheid en beschutting

Het afschermen van uw terras met windschermen kent dus meerdere voordelen. Bovendien geeft het uw gasten vaak een fijn en beschut gevoel. Maar let op: sluit uw terras niet téveel af van de omgeving. Uw gasten willen ook uitzicht, lekker voorbijgangers kijken en deel uitmaken van de bruis van de stad. Andersom wilt u natuurlijk dat voorbijgangers zien hoe fijn en gezellig het zitten is op het terras onder uw overkapping. Ga dus bij inrichting overkapping op zoek naar een goede balans tussen openheid en beschutting.

Inrichting overkapping & 4. Temperatuur

Het comfort van uw gasten wordt voor een groot deel bepaald door de temperatuur op uw terras. Te fris is niet fijn en ook te warm is geen pretje. Onder een overkapping is dit gelukkig relatief goed te reguleren. Weeg bij inrichting overkapping altijd af: is de wind welkom of niet? Heb ik terrasverwarming nodig tegen de kou en/of ventilatoren tegen de hitte? Afhankelijk van het jaargetijde en de ligging van uw terras, kunt u de juiste keuzes maken.

Inrichting overkapping & 5. Zitcomfort

Tot nu toe hebben we de externe factoren behandeld waar u bij de inrichting overkapping op kunt letten en zich tegen kunt weren. Maar het comfort van uw gasten wordt natuurlijk ook bepaald door beïnvloedbare factoren als zitcomfort. Bij de inrichting van uw overkapping is het dan ook (vanzelfsprekend) zaak om de juiste keuze te maken in meubilair.

Inrichting overkapping & 6. Licht

Een ander belangrijk aandachtspunt bij inrichting overkapping is verlichting. Op een zonnige zomerdag zal u deze wellicht niet nodig hebben, maar onder een overkapping kan het op andere momenten net wat te donker worden. En niet alleen ’s avonds, maar ook op dagen met wat minder goed weer is verlichting welkom. Zeker aan de gevelzijde van uw overkapping.

Inrichting overkapping & 7. Flexibiliteit

Tot slot geven we u mee: geen jaargetijde, dag of moment is hetzelfde, dus hoe flexibeler uw inrichting overkapping is, hoe makkelijker u op de verschillende omstandigheden kunt reageren. Een terrasoverkapping die u kunt inklappen voor meer zonlicht. Een windscherm dat u kunt weghalen als dat briesje op een zonnige dag wel welkom is. En meubilair dat u eenvoudig kunt verplaatsen wanneer een groep samen wil zitten. Kijk dus bij iedere beslissing over de inrichting van uw overkapping hoe flexibel u hierin kan en wil zijn.

Neem contact op

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.